Gestopte zwemster Heemskerk uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Femke Heemskerk is maandagavond bij een bijeenkomst van de Nederlandse Sport Pers (NSP) in Rijswijk uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar. De voormalige topzwemster zette eind 2021 een punt achter haar loopbaan.

De 34-jarige Heemskerk krijgt de prijs voor haar “bereidwillige en spontane samenwerking met de media”. De prijs voor Sportpersoonlijkheid van het Jaar is bedoeld voor sporters die sterke prestaties laten samengaan met een goede presentatie.

Heemskerk is een van de succesvolste Nederlandse zwemsters van deze eeuw. De geboren Roelofarendsveense won in haar carrière 65 internationale medailles, waaronder twee olympische plakken: goud (2008) en zilver (2012) op de 4×100 meter vrij.

Het is de achtste keer dat de prijs voor Sportpersoonlijkheid van het Jaar wordt uitgereikt. Arjen Robben (2014), Max Verstappen (2015), Sven Kramer (2016), Annemiek van Vleuten (2017), Robin van Persie (2018), Estavana Polman (2019) en de slachtoffers van de turnmisstanden (2020) gingen Heemskerk voor.