Uitslagen Eindhoven Qualification Meet

maandag 11 april 2022

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven stond vrijdag, zaterdag en zondag in het teken van kwalificatiewedstrijden voor internationale (jeugd)kampioenschappen. Vele Nederlandse- en buitenlandse zwemmers deden tijdens de Eindhoven Qualification Meet (EQM) een of meerdere pogingen zich te plaatsen voor verschillende internationale kampioenschappen.

Voor het WK langebaan in Boedapest en het WK parazwemmen in Madeira was de EQM de laatste wedstrijd waar Nederlandse zwemmers zich nog konden plaatsen. Woensdag 13 april maken de bondscoaches bekend met welke ploeg ze naar respectievelijk naar Boedapest en Madeira afreizen.

Voor de jongere talenten zijn er ook op de Nederlandse kampioenschappen in juni nog kwalificatiemogelijkheden voor het EJK in Otopeni-Boekarest, Roemenië (5-10 juli 2022) en het EYOF in Banská Bystrica, Slowakije (24-30 juli 2022) 

Nederlandse records

Tijdens de EQM sneuvelden er ook enkele Nederlandse records. Zo zwom Angelina Rolman met 2.04.38 een nieuw Nederlands record junioren op de 200 meter vrije slag voor 14-jarigen.

Daan Sonneveld stelde tot tweemaal toe het Nederlands record junioren voor 15-jarigen op de 50 meter rugslag scherper: 26.79 en 26.42. 

Bij de parazwemmers brak Thomas van Wanrooij (zie foto) twee keer het Nederlands record op de 50 meter vlinderslag S13: in de series zwom hij 27.18 en daarna in de finale 27.02. Ook op de 100 meter vlinderslag S13 zette Van Wanrooij een nieuwe snelste nationale tijd neer: 59.07. Rogier Dorsman deed hetzelfde op de 100 meter vlinderslag S11: 1.03.61. 

Florianne Bultje zwom een Nederlands (para)record op de 50 meter vlinderslag S9: 31.38.

Voor alle uitslagen en tijden van de EQM 2022, klik hier.

In december 2022 staat de volgende Qualification Meet op het programma, ditmaal in Rotterdam.